Skötsel av badkläder

Vårda ditt nya bladplagg med omsorg

Badplagg innehåller lycra. Eftersom tillverkare av badplagg inte kan garantera livslängden på lycraprodukter, vill vi ge dig några råd för att öka ditt badplaggs livslängd:

Skölj alltid ur ditt badplagg med mild tvållösning efter användning, även när du inte badat.

Torka ej ditt badplagg i solen.

Utsätt ej plagget för kemikalier t.ex. solkräm eller sololja, eftersom vi vet att lycra är ett känsligt material.

Efter varje bad i pool eller saltvatten, duscha eller skölj av dig innan du solar. Tänk på att du svettas även i vatten.

Låt inte badplagget soltorka, om du ändå gör det, vänd plagget ut och in.

Tvätta badplagget varje kväll efter användning. Tvätta aldrig badplagg med bygel i tvättmaskin. Använd aldrig torktumlare. Vrid ej ur badplagget så hårt, det skadar lycratrådarna.

Innan du använder ditt nya badplagg första gången är det bra att lägga det i ca 4 liter vatten och 1/2 kopp ljus vinäger. Låt badplagget ligga i 2 timmar och skölj ut noga. Detta tips är för att fixera färgerna.

Var uppmärksam på att ditt badplagg håller ca 1-2 säsonger beroende på hur mycket du använder det och hur noga du sköter det. Badplagg med starka färger är extra viktiga att sköta om eftersom dessa färger är extra känsliga.Tänk på att den färg du valt på badplagget med all sannolikhet kommer att blekas, på samma sätt som dina övriga plagg och hemtextilier då de utsätts för solsken och flitigt användande.

Klortåliga badplagg:

Konventionella badkläder är gjorda av en blandning av Polyamidfibrer (nylon) och Polyuretan. Polyuretan är tunna gummitrådar som vävs in i polyamidfibern och gör tyget elastiskt.
Blandningen gör tyget väldigt praktiskt och fungerar utmärkt för plagg ämnade solbada i. Problemet med den sortens tyg uppstår först när man lämnar badstranden och går inomhus för att bada i bassäng. Svenska bassängvatten är uppvärmda, ofta för att hålla temperaturer ända upp till kroppstemperatur.
Detta ihop med att många använder sig av bassängen gör att man blandar ut klor och andra kemikalier i vattnet för att förhindra bakteriekulturer att föröka sig och spridas. Klor skyddar oss badande effektivt mot bakterier och håller vattnet rent och fräscht, men förstör lika effektivt våra badkläder.
De som någon gång använt klor till att till exempel bleka kläder, vet hur väl det fungerar som blekmedel och förstår säkert vilken skada det gör på de plagg vi bär på oss medan vi tränar i bassängen. Gummitrådarna i de konventionella badklädernas tyger, bryts snabbt ner av det klor som finns i vattnet och redan efter ett fåtal användningar har de tappat elasticiteten, blivit slappa och genomskinliga.

Vad skiljer det klorbeständiga tyget från det konventionella och vad gör dem klorbeständiga?
Tygerna som används i klorbeständiga badplagg har en livslängd som sträcker sig långt mycket längre än de tyger man vanligtvis gör badkläder utav. Tyget är gjort av 100% Polyester, ett erkänt slitstarkt konstfiber som klor inte mäktar att bryta ned. För att tyget likt konventionellt tyg för badkläder ändå ska vara elastiskt och därmed lättare att ta på sig, sitta bra på och kännas skönt att bära, har man präglat Polyesterfibern så den fått egenskapen att dra ihop sig. Denna fiber har fått namnet PBT och vävs in i tyget, så att blandningen blir 55% Polyester och 45% PBT. Därefter färgas tyget in i färger speciellt framtagna för att stå emot klor och inte blekas nämnvärt under tygets livslängd.
Klorbeständiga badkläders akilleshäl är resåren som måste sys in i ärm-, ben- och halsöppningar för att sitta bekvämt och få perfekt passform. Resår görs inte av PBT utan av gummi och det är som sagts ovan, gummit klor bryter ned. Det gummit är dock mycket tjockare än de tunna trådarna som tidigare beskrevs finnas i konventionella badkläders tyger och har en livslängd på runt 100 timmar i kroppstempererat och högklorerat bassängvatten. (Två timmars bassängtränande i veckan.)

Förutsatt att skötselråd följs, håller klorbeständigt bad avsevärt mycket längre än konventionella badplagg.