Sköteslråd linnetyg

Vårda ditt linnetyg

Linnetextilier är värda stor omsorg. De måste skötas på rätt sätt för att åldras med heder. Då blir de bara vackrare med åren.

Gör så här:

Oblekta och halvblekta linnetextilier är allra ömtåligast. De ska tvättas i tvättmedel utan blekmedel. Välj ett kulörtvättmedel märkt med Bra miljöval eller Svanen. De innehåller garanterat inga blekmedel.

Temperaturen ska vara 40-60 grader. Ömtåliga textilier tvättas ändå skonsammare, helst i ljummet vatten.

Fläckar tas med fördel bort före tvätt.

Linnets värsta fiende är den mekaniska nötningen. Om man tvättar i maskin ska man därför blöta linnet innan man lägger det i tvättrumman, välj skongång på maskinen och uteslut centrifugeringen. De långa släta linfibrerna bryts sönder i centrifugen och man får permanenta skrynklor i sitt linne. Dropptorkning och släthängning är det bästa.

Linnet bör kallmanglas. Då får man fram den bästa lystern och glansen stiger med åren. Varmmangling och torktumling förstör linnet på sikt och glansen avtas allt mera.

Den som inte har kallmangel gör klokt i att söka upp någon tvättinrättning som kan hjälpa till med den tjänsten. Små textilier kan man dock klara själv genom att lätta dem plaskvåta på ett slätt underlag, kanske en vaxduk, kakel, diskbänk eller i badkaret. Släta ut tyget med rätsidan ner. Textilier med broderier eller spetsar ska ligga med avigsidan ner. Stryk det slätt med handen eller med en svamp och se till att alla kanter är raka och låt torka.

Tänk till sist på att lufta och torka det manglade linnet innan det läggs i linneskåpet. Annars kan det uppstå mögelfläckar.

Lycka till med ditt linnetyg!